By using this website, you agree to the use of cookies. Learn more

toggle menu

Kunst-

museum.

Overview

Kunstmuseum Basel, conversion and extension

Basel, Switzerland

Competition 1st prize 2009

Project and execution 2010-2016

Client

Hochbau-und Planungsamt Basel-Stadt, Switzerland

Architecture

Christ & Gantenbein, Basel, Switzerland

Awards

Auszeichnung Guter Bauten Kanton Basel-Landschaft Kanton Basel-Stadt

Wienerberger Brick Award 2018: «Grand Prize» and «Sharing Public Spaces»

Fritz-Höger-Preis 2017: Special Mention

Red Dot Award 2016 and IF Design Award in gold (light frieze)

With Kunstmuseum Basel's new building, a prominent location in inner-city Basel has been reclaimed. The extended museum comprises two directly interrelating buildings on opposite sides of the street. The actual link between the main building and the new building beneath the street is not an underpass, but an extensive spatial structure that leads to a large hall at the bottom of the main steps. Each floor of the new building accommodates two exhibition wings that are vertically interconnected by the monumental flight of steps. Prefabricated sand-blasted concrete elements span the exhibition rooms as visible structural components, giving the ceilings a distinctive structure and giving the space a direction.

 

The facade, an archaic-looking grey brick wall with timeless character, is designed as self-supporting monolithic masonry. Much like the main building's facade, the new building's facade also appears to have the classical partitioning of base, body and top, due to the stones' different light hues and the relief. The new building and the main building speak the same language, but tell different stories.

Kunstmuseum Basel, © Julian Salinas
Kunstmuseum Basel, © Julian Salinas
Kunstmuseum Basel, © Julian Salinas
Kunstmuseum Basel, Photo: © Stefano Graziani
Kunstmuseum Basel, photo: © Stefano Graziani
Kunstmuseum Basel, photo: © Stefano Graziani
© Christian Kahl
© ZPF Ingenieure
Kunstmuseum Basel, photo © Gina Folly
Photo: Kunstmuseum Basel, © Julian Salinas
Foto: Kunstmuseum Basel, © Julian Salinas
© Christian Kahl
© Christian Kahl
© Christian Kahl
© Christian Kahl
© Christian Kahl
Kunstmuseum Basel, © Julian Salinas
© ZPF Ingenieure
© ZPF Ingenieure
© Christ & Gantenbein
© Christ & Gantenbein
© Christ & Gantenbein
© Christ & Gantenbein
© Christ & Gantenbein

Similar projects.