By using this website, you agree to the use of cookies. Learn more

toggle menu

Rehab.

Overview

REHAB Basel,
clinic for neurorehabilitation and paraplegiology

Basel, Switzerland

1999-2002

Client

Rehab AG, Basel, Switzerland

Architecture

Herzog & de Meuron, Basel, Switzerland

Team ZPF

Hans-Peter Frei, Helmuth Pauli

Awards

Auszeichnung Guter Bauten Kanton Basel-Landschaft Kanton Basel-Stadt 2002

This rehabilitation clinic is in the westernmost part of Basel, right on the French border. The building has to meet complex requirements, as the individual needs of paraplegics and brain injury sufferers must be satisfied, as well as the therapeutic prerequisites for their successful rehabilitation. Treatment rooms, wards and recovery rooms are distributed across three floors.

 

Wood dominates the appearance, while concrete and steel carry the loads. The way the building is used varies from floor to floor, so the grid of solid steel columns varies accordingly and as the span width changes, so does the thickness of the flat concrete slabs. The roof of the therapy pool, coated with a black plastic skin, looks like a massive boulder in the middle of a spatial continuum. Its concrete shell is penetrated by round openings, resembling a starry sky in the semi-darkness of the pool room.

© Margherita Spiluttini
© Margherita Spiluttini
© Margherita Spiluttini
© Margherita Spiluttini
© Margherita Spiluttini
© Margherita Spiluttini
© Margherita Spiluttini
© Margherita Spiluttini
© Margherita Spiluttini
© Margherita Spiluttini
© Margherita Spiluttini
© Margherita Spiluttini
© Margherita Spiluttini

Similar projects.