By using this website, you agree to the use of cookies. Learn more

toggle menu

Cantonal

hospital.

Overview

Cantonal hospital Basel, clinic 1 west

Basel, Switzerland

2002-2003

Bauherrschaft

Canton Basel-Stadt, Switzerland

Architecture

Silvia Gmür und Livio Vacchini, Basel, Switzerland

Awards

Auszeichnung Guter Bauten Kanton Basel-Landschaft Kanton Basel-Stadt 2008

The project Clinic 1 is a prime example of a successful combination of a refurbishment of building fabric worth protecting and a sophisticated new building. The extra space needed for the new surgical unit and women's clinic was conceived as an extension of the existing building typology.

A square three-storey body with a translucent facade was placed in front of the western end of the 1940 clinic building. This new body is based on a spacious concentric structure that allows flexible use of space. In order to provide light for the laboratory areas on the underground floor, five triangular ramps were formed in the ground in front of the building. Light is directed from the facade and through the middle, so that all rooms have natural lighting despite considerable depths.

© Margherita Spiluttini
© Margherita Spiluttini
© Margherita Spiluttini
© Margherita Spiluttini
© Margherita Spiluttini
© Margherita Spiluttini
© Margherita Spiluttini
© Margherita Spiluttini
© Margherita Spiluttini

Similar projects.