By using this website, you agree to the use of cookies. Learn more

toggle menu

Children's

Hospital.

Overview

Zurich Children’s Hospital
Acute-care hospital and LLF

Zurich, Switzerland

Competition 1st prize 2011-2012

Project since 2014

Projected construction 2018-2022

 

Client

Zurich Children’s Hospital – Eleonorenstiftung, Zurich, Switzerland

Architecture and Overall Direction

ARGE KISPI
Herzog & de Meuron, Architecture
Gruner AG, Overall Direction

Zurich Children's Hospital has been suffering from very cramped conditions for years. In order to ensure that children and youths can continue to be cared for in the future, the Eleonore Foundation is constructing a new building in Lengg, Zurich. In its entirety, the site comprises two parcels: the new acute-care hospital is being built on the south plot, while the laboratory, teaching and research building (LLF) is being built on the north plot.

 

With a floor area of 77,300 m², the acute-care hospital will cover the full spectrum of specialist fields in child and adolescent medicine, as well as in paediatric surgery. The new building is horizontally layered. Each floor is shaped by its respective functions: examination and treatment, emergency and intensive care on the ground floor; flexible offices surrounding a central examination and treatment area on the 1st floor; patient rooms on the 2nd floor; a car park, delivery zone and building services equipment on the basement floor.

 

LLF is a compact stand-alone building with a floor area of 16,700 m², in which rooms for university teaching and research, as well as clinical diagnostics laboratories, are stacked on top of each other: lecture halls, seminar rooms, a study centre and laboratories. A lecture hall and two seminar rooms, which movable partition walls enable to be joined together as one large room for up to 1,200 people, are to be found beneath the cylindrical building. Open-plan student work areas, a media centre and classrooms are situated above this room and connected with it by a large round opening. On the five upper floors, laboratories and offices are arranged along the facade in closed rooms, while open-plan work areas for doctoral students and laboratory staff surround the central atrium.

© ARGE KISPI Herzog & de Meuron/Gruner AG
© ARGE KISPI Herzog & de Meuron/Gruner AG
© ARGE KISPI Herzog & de Meuron/Gruner AG
© ARGE KISPI Herzog & de Meuron/Gruner AG
© ARGE KISPI Herzog & de Meuron/Gruner AG
© ARGE KISPI Herzog & de Meuron/Gruner AG

Similar projects.