By using this website, you agree to the use of cookies. Learn more

toggle menu

Schoren

School.

Overview

New Schoren schoolhouse

Basel, Switzerland

Competition 1st prize 2013

Project and execution 2014-2016

Putting into service January 2017

Client

Hochbau- und Planungsamt Basel-Stadt, Switzerland

Architecture

Lorenz Architekten, Basel, Switzerland

With new residential buildings like schorenstadt and the Sky Lights Schoren high-rises, the Schoren quarter is transforming. Now, on the former Novartis Pharma AG site, it has a new schoolhouse. The carefully designed structure provides space for modern teaching of six primary school classes, an attached nursery school and a day-care facility. The forecourt along Schorenweg marks the school's entrance and the quarter's new centre, which the schoolhouse is intended to become.

 

The new building comprises two basement floors, the ground floor and one upper floor. The nursery school, day-care facility, foyer and assembly hall are on the ground floor. The upper floor accommodates the spacious, bright learning landscape with six classrooms for modern forms of learning. The extra-large double gymnasium within the structure is underground and spanned by steel beams, resembling a bridge. With large windows, the assembly hall right beside the entrance, as well as the gymnasium, open out towards the quarter. These are used by the school and also by associations and residents.

© ZPF Ingenieure AG
© ZPF Ingenieure AG
© ZPF Ingenieure AG
© ZPF Ingenieure AG
© ZPF Ingenieure AG
© ZPF Ingenieure AG
© ZPF Ingenieure AG
© ZPF Ingenieure AG
© ZPF Ingenieure AG
© Hans H. Münchhalfen
© Hans H. Münchhalfen
© Hans H. Münchhalfen
© Hans H. Münchhalfen