By using this website, you agree to the use of cookies. Learn more

toggle menu

FC Basel

campus.

Overview

FC Basel junior campus

Münchenstein, Switzerland

Competition 1st prize 2010

Project and execution 2011-2013

Architecture

Luca Selva Architekten, Basel, Switzerland

Enigmatic in appearance and subtly interconnected with its location, this building, designed as a portal, has strong appeal. The funnel-shaped recessed entrance constitutes the end of an axial path that begins at St. Jakobshalle and runs along several football pitches. The goal frames, as the only recurring reference dimension in the open area, determine the measurements of the portal to the publicly accessible campus.

 

Closed on the outside and just selectively given rhythm by a multitude of ball-sized openings, the building only reveals its function on the inside. Its uses are arranged around a lobby with inclined concrete roof segments: a public cafe, a dining room with kitchen, a multi-purpose room and the video diagnostics facility are at ground level; the upper floor accommodates the changing rooms for the U14 to U21 players, as well as offices, therapy rooms and fitness rooms, all accessed via an outdoor flight of steps at the side.

© Ruedi Walti, Basel
© Ruedi Walti, Basel
© Ruedi Walti, Basel

Similar projects.