By using this website, you agree to the use of cookies. Learn more

toggle menu

Asklepios 8.

Overview

Office building Asklepios 8

Novartis Campus, Basel, Switzerland

2010-2015

Client

Novartis AG, Basel, Switzerland

Architecture

Herzog & de Meuron, Basel, Switzerland

The master plan for the Novartis Campus in Basel specifies a uniform building height of 23.5 m. Asklepios 8 is taller because it is in the outermost corner of the campus, where the width of the Rhine demands a different scale. This office building is the connecting link between the campus and the Rhine promenade. Its orthogonal geometry and volumes directly refer to streets and squares in the campus behind it.

 

The building consists of two stacked cubes that are almost equal in height: the lower one, with six floors and a height of 23.5 m, complies with the master plan, whereas the upper section has seven floors, so as to compensate for the foreshortening of perspective. Between the two building sections, a large open space provides a spacious lounge for a wide range of activities, events, work situations, seminars etc.

© Felix Räber, Basel
© Felix Räber, Basel
© Felix Räber, Basel
© Felix Räber, Basel
© Felix Räber, Basel
© Felix Räber, Basel
© Felix Räber, Basel
© Felix Räber, Basel
© Felix Räber, Basel

Similar projects.